Wellness tuin aanleggen: 10 tips voor een wellness in eigen tuin

Door de drukte van alledag gaan we steeds meer op zoek naar rust en een goede invulling van onze vrije tijd. Quality time en het maken van waardevolle herinneringen is de nieuwe luxe. Daar waar we voorheen jaarlijks een dagje naar de sauna gingen, is het afgelopen jaar door de beperkingen van COVID-19 een verandering in onze vrije tijdsbesteding ontstaan. We zoeken tegenwoordig meer ontspanning in en om de woning.

Omdat het dus niet altijd vanzelfsprekend is om er onbeperkt op uit te kunnen gaan, focussen we in het ontwerp van de tuin steeds meer op het luxe buitenleven, als verlengde van het interieur. Wellness in eigen tuin behoort daarbij steeds meer tot de tuin van de toekomst, in alle opzichten. In deze blog geven we u daarom 10 tips voor een eigen wellness tuin!

Wat is wellness?

Wat verstaan we nou eigenlijk onder wellness? Wellness betekent lichamelijk welbevinden. De term komt voort uit de woorden ‘wellbeing’ en ‘fitness’. “Wellness is vooral de menselijke zoektocht naar de balans tussen lichaam en geest” aldus H.L. Dunn. Het omvat alles wat valt onder genieten, rust, ontspannen en herstellen. Wellness is een totaalbeleving met als voorwaarde een geheel ontspannen sfeer. Veel mensen zijn ook bewust bezig met een gezonde levensstijl. Denk daarbij aan gezond eten, meer bewegen en ontspanning.

Een spa of wellness resort is voor velen jarenlang de uitgelezen plek voor totale ontspanning geweest. Maar met de groei van het aanbod van wellness oplossingen ligt het tegenwoordig ook binnen handbereik om dit thuis te realiseren en hier volledig tot ontspanning te komen.

10 tips voor het inrichten van een wellness tuin

Het doel van het toepassen van deze tips is het creëren van rust in uw tuin. De natuur zorgt al voor een rustgevende sfeer en is goed voor de mens. Hoe fijn is het dan om op ieder moment van de dag dat u thuis bent van deze beleving te kunnen genieten?

De tips die we noemen dienen enkel ter inspiratie bij het inrichten van uw eigen wellness tuin. Voor welke aspecten u kiest, is natuurlijk ook afhankelijk van factoren zoals ruimte, ligging, technische mogelijkheden, interieurstijl, uw eigen wensen en financiën.

1.    Zorg voor een strak lijnenspel in uw wellness tuin

Voor een echte wellness sfeer raden we aan om bij het inrichten van de tuin – bij onder andere het bepalen van borders, het gazon, de terrassen – te zorgen voor een strak lijnenspel. Let daarbij op de aanwezige lijnen van de achtergevel, de erfafscheidingen en bijvoorbeeld het tuinhuis. Op deze manier zorgt u dat het geheel klopt en bewaart u de rust in de tuin. Hiermee realiseert u tevens meer ruimtelijkheid.

Corradi Imago Wellness Tuin

2.    Pas de juiste kleuren toe en zorg voor eenheid

Bewust en onbewust worden we beïnvloed door de werking van kleuren. Kleuren spelen een grote rol in het gevoel dat we ergens bij krijgen. Het zorgt voor sfeer en heeft een bepaald effect. Zorg dat u niet teveel verschillende kleuren door elkaar gebruikt, dat zorgt voor chaos. Stem de juiste kleuren op elkaar af en u creëert een harmonieus geheel.

Voor een ontspannen sfeer worden de volgende kleuren veelal toegepast:

  • Blauw: Dit is de kleur van de lucht en de zee, en wordt geassocieerd met rust en vrede.
  • Groen: De kleur van de natuur ontspant het zenuwstelsel, is rustgevend en kan de bloeddruk verlagen. Deze kleur geeft een ruimte harmonie, balans en evenwicht.
  • Paars: Dit is een kleur die als spiritueel wordt gezien en wordt geassocieerd met visie, waarheid en wijsheid. Deze kleur werkt opbeurend en kalmerend en kan creativiteit stimuleren. Daarnaast geeft het een gevoel van rijkdom en luxe, wat past bij een wellness.

Ook kunnen deze kleuren worden toegepast in een kleurensauna. Het ziet er dus niet alleen leuk uit bij binnenkomst, maar het heeft ook een positief effect op uw geest.

3.    Plaatsbepaling terrassen en wellness producten

Bepaal in eerste instantie welke wellness faciliteiten u wil toepassen en bepaal vervolgens de plaats ervan. Houd rekening met voldoende ruimte voor één of meerdere terrassen met tuinmeubilair waar u fijn kunt nagenieten van de wellness.

Bent u een zonaanbidder en kiest u bij het zwembad voor een aantal heerlijke ligbedden, kijk dan naar de stand van de zon bij de aanleg van het zwembad en bijbehorende terras.

Gaat uw voorkeur uit naar een heerlijke loungeset, zorg dan voor een beschutte plek waar u tot in de late uurtjes kunt genieten van de natuur en rust in uw tuin. Maak naast een loungegedeelte ook een terras waar u lekker met familie en vrienden van een heerlijk diner kunt genieten.

4.    Gebruik natuurlijke materialen in de tuin

Maak gebruik van natuurlijke materialen in uw tuin. Natuurlijke, duurzame materialen zoals hout, natuursteen, gebakken stenen en cortenstaal geven de wellness tuin een vriendelijke en luxe uitstraling. Hout is een natuurproduct en daardoor milieuvriendelijk. Het geeft een warme uitstraling, ondergaat een natuurlijke vergrijzing en is een materiaal dat eenvoudig te bewerken is.

Let wel goed op de duurzaamheid van het hout en waarvoor u het wil toepassen. Red Cedar is een zeer duurzame houtsoort die een etherische olie afgeeft dat een ontspannend effect heeft op lichaam en geest en de huid verzacht. Red Cedar hout ziet u daarom ook vaak terug in sauna’s en hottubs. Ook als gevelbekleding is dit een prachtig materiaal voor in een wellness tuin.

Een hardhoutsoort zoals eiken of een tropisch hardhout uit duurzaam beheerde bossen heeft een lange levensduur en hoeft niet geïmpregneerd te worden. Daarnaast wordt steeds vaker gebruik gemaakt van houtkunststof composiet vlonderdelen, als alternatief voor hardhout. Deze zijn haast niet echt van echt hardhout te onderscheiden. Tevens behoudt een kunststof vlonder de mooie natuurlijke houtkleur, voelt het lekker aan op blote voeten en absorbeert het warmte. Ideaal voor rond het wellness gedeelte!

5.    Plaats een sauna, jacuzzi of andere wellness producten in uw tuin

Diverse wellness faciliteiten samen zorgen voor dé spabeleving die bij u past. Een hottub of jacuzzi biedt ontspanning tijdens de koude wintermaanden. Een zwembad of zwemvijver zorgt voor een welkome verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Maar ook tijdens de koude winter wordt dit een ‘dompelbad’ na een bezoek aan de sauna, wat voor de nodige ontspanning zorgt. De zwemvijver is momenteel dé trend in een wellness tuin vanwege de natuurlijke en rustgevende uitstraling met mooie beplanting. Ook de buitendouche of zelfs de sunshower (douche met toevoeging van infrarood en/of UV-licht) in uw poolhouse zorgt voor een aangename wellness beleving.

Wellness jacuzzi Tuin

6.    Kies voor een flexibele terrasoverkapping

Wat is er fijner dan tijdens en na uw wellness at home van het buitenleven en uw tuin te kunnen blijven genieten onder een flexibele terrasoverkapping? De weersomstandigheden in Nederland zijn nu eenmaal niet altijd even aangenaam. De flexibele overkapping zorgt er wel voor dat u gedurende het hele jaar van uw wellness kan genieten, ongeacht de weersomstandigheden.

Het voordeel van een flexibele overkapping is dat u zelf bepaalt of u in of uit de zon gaat zitten en u tijdens een koele zomeravond of regenbui de beschutting heeft van het gesloten dak. Ook in de winter kunt u er na een bezoek aan de buitensauna of jacuzzi lekker vertoeven bij de haard.

Een lamellendak, schuifbaar lamellendak of vouwdak (zoals te zien in onderstaande afbeelding) zijn voorbeelden van mooie terrasoplossingen die vrijstaand bij het zwembad geplaatst kunnen worden. Beide systemen kunnen geopend en volledig gesloten worden. Ook zijn deze terrasoplossingen als complete tuinkamer af te sluiten middels schuifwanden, screens en/of louvrepanelen.

Wellness Tuin Vouwdak

Het zogeheten poolhouse is een typische overkapping of buitenverblijf bij uw zwembad. Met het type Imago van Corradi (zoals te zien in de afbeelding hieronder) kunt u zelfs voor een apart compartiment kiezen welke ingericht kan worden als douche of kleedruimte. Het poolhouse kan op diverse manier ingericht worden. Lees meer over hoe het poolhouse van Avalon vorm gegeven kan worden.

Imago Buitenverblijf Wellness

7.    Houd rekening met de momenten waarop u wellness in uw tuin wilt beleven

Het wellness moment is voor iedereen verschillend. Uw dagelijkse activiteiten bepalen wanneer u de tijd heeft om van uw eigen wellness tuin te kunnen genieten. Heeft u enkel de mogelijkheid om in de avonduren de ontspanning op te zoeken, of is dat juist in de ochtend in het weekend? Pas de wellness faciliteiten en de juiste plek in de tuin daarop aan.

8.    Kies een bijpassende beplanting voor in de wellness tuin

Vaste groene planten zorgen ervoor dat de tuin er het gehele jaar mooi bij ligt. Daarnaast prikkelen bepaalde bloemen de zintuigen, wat tevens een rustgevend gevoel kan geven.

Wellness is natuurlijk niet iets om enkel in de zomer te beleven, maar laat u het gehele jaar door genieten. Hoe fijn is het om op een zonnige winterdag in de jacuzzi te genieten van uw groene tuin? Planten zoals mooie siergrassen, bamboe en de groenblijvende klimop komen mooi tot zijn recht in combinatie met het strakke lijnenspel. De paarse bloemen van de vlinderstruik en sering trekken vlinders aan. Ook de geur van lavendel is herkenbaar voor bezoekers van een spa en de mooie violet kleur is onmisbaar in een wellness tuin.

9.    Zorg voor privacy

Beschutting en privacy zijn essentieel om volledig te kunnen ontspannen. Privacy kan gecreëerd worden door de erfafscheiding oftewel een schutting, een overkapping en planten en bomen. Kijk hierbij ook naar de stand van de zon om te voorkomen dat er te veel zonlicht wordt weggehouden uit uw tuin. Zonlicht zorgt namelijk voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D, wat leidt tot een verhoogde weerstand, sterke botten en een fit gevoel. Erg belangrijk bij het realiseren van meer welzijn!

10.   Creëer sfeer in uw tuin

Creëer sfeer in uw wellness tuin en kies voor mooie tuinverlichting die ieder deel van de tuin goed en sfeervol verlicht. In een te donkere tuin kunt u immers niet voldoende genieten van de gehele sfeer. Ga voor dimbare verlichting, dat zowel functioneel (verlichten van looppaden, opstapjes en traptreden) als sfeervol is. Ook het belichten van bomen en struiken zorgt voor een ruimtelijke sfeer in de wellness tuin in de avond.

Naast de warme witte LED-verlichting, wordt er ook steeds meer gekozen voor RGB-verlichting. Deze optie kan toegepast worden in het lamellendak en vouwdak, maar bijvoorbeeld ook in grond- en wandspots van het merk Philips Hue. Op deze manier stemt u de kleuren van de wellness tuin, de sauna, de overkapping en de interieurverlichting prachtig op elkaar af voor een rustgevende eenheid!

Ook een knetterend haardvuur, tuinfakkels en geurkaarsen prikkelen de zintuigen en maken de wellness beleving compleet.

Wellness Tuin in de avond

Wellness Tuin Avond

Advies nodig voor uw wellness tuin op maat?

Zoals u ziet zijn er nogal wat aspecten om mee te nemen in de inrichting van uw wellness tuin! Bent u nog op zoek naar de voor u beste terrasoplossing passend bij uw eigen wellness? Dan denkt Avalon graag met u mee! Neem contact met ons op en maak een afspraak voor een adviesgesprek in onze showroom.