Wat is de beste zonwering?

De laatste jaren merken we dat de zomers langer en vooral ook warmer worden. Door de toepassing van grote raampartijen en goed geïsoleerde woningen, vindt er steeds meer opwarming van de woning plaats en deze warmte kan er niet meer uit. Daarnaast worden de meeste terrassen aan de achtergevel van de woning gerealiseerd, die ook vaak op het zuiden/zuidwesten gelegen is.

Met een ruime ervaring in de zonweringbranche, en het grote aanbod aan zonweringsoplossingen, wordt ons steeds vaker de vraag gesteld wat de beste zonwering is om een comfortabel leefklimaat te kunnen realiseren. Helaas is hier niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven.

Wat is de beste zonwering? Deze aspecten komen aan bod

Bij het beantwoorden van de vraag wat de beste zonweringsoplossing is komen de volgende aspecten aan bod:

 • Wat is het doel van de zonwering?
  • Zon en warmte uit de woning houden
  • Zon en warmte van het terras weren
  • Verduistering
  • Privacy
  • Decoratie/aankleding
  • Isolatie
 • Wat is de situatie?
  • Maatvoering raampartijen/terras
  • Etage
  • Hoe openen ramen/deuren?
  • Eventuele obstakels/hindernissen
  • Situering van de zonstand op de gevels en de verschillende raampartijen.
 • Welke zonweringsoplossingen zijn er?

Een goede zonweringspeciaalzaak laat deze aspecten in ieder gesprek aan bod komen om tot de beste oplossing voor de wensen en situatie van de klant te komen.

Wat is beter: binnen- of buitenzonwering?

Bij zonwering wordt er onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenzonwering. Van deze twee soorten zonwering is buitenzonwering op het gebied van functionaliteit nog altijd de beste oplossing. De verschillende mogelijkheden hierin licht ik hieronder verder toe.

Echter, indien buitenzonwering niet mogelijk of niet wenselijk is, de ramen zich op een hoger gelegen etage bevinden, of buitenzonwering niet mag vanuit het reglement van een Vereniging van Eigenaren, dan is binnenzonwering het beste alternatief. Met een warmtewerende waarde van maar liefst 82% realiseert bijvoorbeeld het gemetalliseerde Silverscreen doek van Verosol de hoogste functionaliteit aan de binnenzijde van het raam.

De verschillende soorten zonwering voor ramen

Graag zetten we de verschillende typen buitenzonwering voor ramen hieronder voor u op een rijtje.

Windvaste screens

Het screen is al jaren een populaire zonweringsoplossing om zowel zon als warmte uit de woning te houden. Het voordeel van een screen is dat het raam volledig bedekt wordt. Daarnaast behoud u met screens het doorzicht en hebben ze een minimalistische uitstraling. Het frame wordt vaak op het kozijn gemonteerd in dezelfde kleurstelling als het kozijn, waardoor het zo min mogelijk opvalt.

Het doek van de screen is in verschillende transparanties leverbaar, waarbij de stand van de zon bepalend is. Op een oost- of westgevel, waarbij de zon lager staat en het licht rechtlijniger de woning binnen valt, adviseren wij de 1% transparantie. Deze heeft een grotere dichtheid en daarmee een betere warmtewering. Ook zijn deze verduisterende screens een oplossing voor met name slaapkamers, waar het verduisteren van de ruimte een bijkomend voordeel is naast 100% zonwering.

Een ander voordeel van screens is de windvastheid. Bent u van huis en slaat het weer om, dan hoeft u niet bang te zijn voor eventuele schade aan het systeem.

Zonwering screens

Buitenjaloezieën

Bij moderne woningen is het de tendens om veel glas te gebruiken. Een mooie, en nog vrij onbekende, manier van zonwering en bescherming aan de buitenzijde is de buitenjaloezie. Dankzij haar unieke eigenschappen is de buitenjaloezie inmiddels niet meer weg te denken als serieuze optie als het gaat om kwalitatieve vensterzonwering.

Zeker als het gaat om grote raampartijen in een kamerhoge uitvoering. Met buitenjaloezieën zorgt u niet alleen zelf voor de gewenste lichtinval door de horizontale lamellen in de voor u juiste stand te zetten, ook behoudt u nog meer dan bij screens het zicht naar buiten. Door de lamellen te kantelen voorkomt u inkijk en hinderlijk licht. Bovendien zorgt de buitenjaloezie in gesloten stand voor optimale privacy.

De buitenjaloezieën van Roma worden vervaardigd uit aluminium lamellen met hoge weerkaatsing van zonlicht, waardoor ze de warmte op efficiënte wijze buiten houden. Doordat de warmte direct weg kan dankzij de open structuur, is de buitenjaloezie de meest efficiënte zonwering. Roma biedt diverse lameltypen met ieder een eigen functionaliteit door de specifieke vormgeving.

Wij zijn van mening dat de buitenjaloezie de gulden middenweg is tussen een screen en een rolluik. Deze vorm van zonwering biedt vele voordelen passend bij de huidige trends: de buitenjaloezie kan volledig dicht (privacy), u kunt er de lichtinval mee reguleren, het biedt zonwering en heeft een fraaie en moderne uitstraling.

Zonwering Buitenjalozieën

Zonwering Buitenjaloezie

Rolluiken

Het rolluik is een eeuwenoude oplossing voor het verduisteren van een ruimte. In gesloten stand is het nagenoeg verduisterend. Voor (slaapkamer)ramen gelegen op een zuid-/zuidwestgevel zijn rolluiken een zeer functionele oplossing. Tijdens de nacht zorgt het in de ventilatiestand voor enige ventilatie bij een naar binnen draaiend raam.

Op de begane grond worden rolluiken vaak gekozen voor inbraakpreventie, isolatie en privacy. De Somfy rolluikmotor met anti-inbraakaccessoire zorgt bijvoorbeeld dat het pantser niet handmatig omhoog geschoven kan worden.

Bij veel mensen heerst er een vooroordeel over het rolluik: het is te robuust en het geeft een opgesloten gevoel. Toch is de rolluik een oplossing met de meeste functionaliteit, welke nog altijd één van de meest toegepaste oplossingen is. Door de fraaie kastvormgeving, de design onderlat, de vele kleurmogelijkheden en de optie voor een kleine lamel (en daarmee de kleinst mogelijke kastmaat), biedt het Roma rolluik met stip de mooiste uitvoering.

Markiezen

Markiezen zijn uitermate geschikt als buitenzonwering voor een boerderij of woning met jaren-30 stijl. Deze traditionele zonwering past bij een landelijke uitstraling van de woning. Markiezen geven niet alleen een mooie sfeer, maar zorgen ook voor een optimale zonwering omdat ook het invallende zonlicht van de zijkant wordt geweerd. Daarnaast behoudt u met markiezen een goed zicht naar buiten.

Markiezen worden in diverse vormen aangeboden. De meest voorkomende is het standaard model, oftewel de kwartcirkel. Voor een winkelpand of openslaande deuren is het petmodel de oplossing. Dit is tevens de meest windvaste oplossing vanwege de grotere hoogte.

Door hetzelfde zonweringdoek te kiezen voor de markies als ook voor de zonwering boven het terras zijn deze zonweringsproducten prima te combineren.

Uitvalschermen

Het uitvalscherm is één van de oudste oplossingen als het gaat om vensterzonwering. Dit type zonwering wordt vaak aan de voorzijde van de woning toegepast en geeft een typisch traditionele sfeer aan de woning. Het voordeel van het uitvalscherm is dat deze voor meer contact met de buitenwereld zorgt dan een screen of een rolluik, omdat het niet volledig afsluit.

Een mooi alternatief op het traditionele acryldoek is de toepassing van een Soltis doek. Dit is een polyesterdoek met een gaatjesstructuur en zorgt voor een warmtewerende waarde van 86% of 92%. Dit zorgt voor een doorzicht en een mooie filtering van het zonlicht. Daarnaast is het een onderhoudsvriendelijk doek en kan stof, vuil en vogelpoep eenvoudig met een vochtige doek afgedaan worden. Een nadeel van het uitvalscherm is dat het invallende licht aan de zijkant van het scherm naar binnen kan.

De beste soorten zonwering voor terrassen

Naast zonwering voor uw ramen is er ook nog terraszonwering. Met een terraszonwering realiseert u niet alleen schaduw op uw terras, maar zorgt u er tevens voor dat de zon de gevelstenen niet kan opwarmt en zo blijft het in de woning ook koeler. Met terraszonwering kunnen de schuifpui of de openslaande deuren gewoon geopend worden zodat de loop van binnen naar buiten vrij blijft. Met een terraszonwering vervult u meerdere wensen en functionaliteiten in één oplossing. Dit is met een verticale zonwering niet te realiseren. Voor een terras zijn er de volgende flexibele mogelijkheden op het gebied van zonwering:

Knikarmschermen

Het vrijhangende knikarmscherm wordt traditiegetrouw toegepast aan de achtergevel van de woning om de zon uit de woning en van het terras te houden. Dit systeem wordt al zo’n 40 jaar toegepast en wordt in steeds luxere varianten aangeboden met diverse opties die voor meer toegevoegde waarde zorgen. Het knikarmscherm wordt gekozen omdat het een vrije doorloop biedt en de meest minimalistische uitvoering betreft. Het is puur een mooi-weer-oplossing. Echter bij een regenbui en meer windkracht is een knikarmscherm niet geschikt en dient het scherm ingestuurd te worden.

Bent u om die reden meer op zoek naar buitenleven, dan is een oplossing met staanders een betere keuze.

Textieldaken

Het textieldak heeft de laatste jaren een flinke vlucht in populariteit genomen, als opvolger van het knikarmscherm. De oprolbare zonwering kunt u naar eigen wens openen of sluiten. Het doek, dat middels een rits opgesloten zit in de zijgeleiding, houdt lichte regen tegen, maar biedt u niet dezelfde bescherming tegen neerslag als de overige oplossingen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een knikarmscherm biedt een textieldak, dankzij de toepassing van solide staanders, veel meer bescherming bij wind. Bovendien kan met een textieldak op veilige wijze een grotere uitval worden gerealiseerd. Vanwege de verminderde windbelasting is deze vorm van zonwering ideaal om toe te passen aan een laagbouw en is het tevens een oplossing voor plaatsing aan minder sterke gevels.

Zonwering Textieldak

Vouwdaken

Niet alleen voor het weren van zon en warmte biedt het vouwdak een oplossing. Doordat het doek ondersteund wordt door baleinen en is voorzien van een unieke spanmotor, beschikt u met het vouwdak in gesloten toestand over een waterdichte overkapping die zelfs tot windkracht 8 kan worden gebruikt. Indien het mooie zomerweer omslaat in hevige regenbuien met veel wind, dan hoeft u zich geen zorgen te maken dat het systeem dit niet aan kan.

Het PVC doek van het vouwdak is zowel in verduisterende als ook in lichtdoorlatende uitvoering leverbaar. De mate van aanwezigheid van de zon beïnvloedt veelal de keuze hierin. Tevens is het vouwdak om te toveren tot een complete (flexibele) tuinkamer.

Het vouwdaksysteem is praktisch het gehele jaar te gebruiken, ook in tijden van slecht weer. In dat geval kunt u het terras en uw meubels beschermen tegen regen en vervuiling.

Tip: Meer weten over het verschil tussen een textiel- en vouwdak? Lees dan onze blog over Flexibiliteit in zon- en regenwering: vouwdak versus textieldak

Zonwering Corradi Vouwdak 3

Zonwering Vouwdak Palladia Verduisterend Doek

Lamellendaken

Het lamellendak is de laatste jaren steeds meer in opkomst als terraszonwering en flexibele overkapping bij met name moderne kubistische woningen.

Door het kantelen van de lamellen laat u het zonlicht toe of weert u de zon juist van het terras en uit de woning. In de volledig gesloten stand zorgt het lamellendak voor regenwering, beschutting tegen wind en kou en kunt u het buitenleven op een aangename manier verlengen.

Indien de laagstaande zon later in de middag voor hinder zorgt op het terras, kan een screen de uitkomst zijn. Laat deze een stukje zakken en u kunt rustig genieten van de maaltijd. Wordt het later op de avond te kil, dan laat u het screen geheel omlaag. Op deze manier maakt u nog meer gebruik van het terras.

Ook een lamellendak overkapping is verder uit te breiden tot een complete tuinkamer middels schuifwanden, schuifframes met louvres en/of vaste wanden. Zo heeft Avalon ook schuifbare lamellendaken in het assortiment.

Zonwering Lamellendak

Zonwering Lamellendak Met Screen En RGB Verlichting

Benieuwd wat de beste zonweringsoplossing voor u is?

Zoals u ziet zijn er vele zonweringsoplossingen mogelijk, en is voor iedere situatie en wens een andere zonwering de beste uitkomst! Het belangrijkste advies is dat u zich uitgebreid door een specialist laat informeren over de mogelijkheden.

Bent u na het lezen van deze blog op zoek naar de voor u beste vorm van zonwering? Neem dan contact op voor meer informatie of maak een afspraak met één van onze adviseurs in onze showroom.