Kleine tuin inrichten: tips voor een efficiënte en stijlvolle inrichting

We dromen allemaal wel van een mooie grote tuin met veel ruimtelijkheid en inrichtingsvrijheid, maar ook van een wat kleinere tuin kunt u zeker iets leuks maken. U zou het misschien niet verwachten, maar ook voor een kleine achtertuin zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Met onderstaande vijf tips maakt u hier op een creatieve manier gebruik van en richt u uw tuin efficiënt en stijlvol in.

1.    Breng uw wensen en ideeën voor uw kleine tuin in kaart

Bedenk van tevoren hoe u de tuin wilt inrichten. Welke elementen wilt u er in opnemen? Naar welke tuinstijl gaat de voorkeur uit? Kijk ook goed naar de stand van de zon op de verschillende momenten van de dag en bepaal wat uw wensen zijn op het gebied van invallend zonlicht, zonwering en de ligging van het terras.

Maak een schets op schaal, zodat u een gevoel krijgt bij de maatvoeringen. Zo kunt u de grootte van bijvoorbeeld het terras, de borders, de ruimte voor tuinmeubelen, het looppad en de plantenvakken beter inschatten.

2.    Kies een tuinstijl voor uw kleine tuin

Met name in kleine tuin wilt u graag rust en eenheid creëren en daarom is het belangrijk om vooraf een tuinstijl te kiezen. U kunt een stijl kiezen die los staat van het interieur, maar het is nog veel mooier om de tuinstijl aan te laten sluiten op de sfeer en inrichting van uw woning. Juist met een kleine tuin, maakt u er door het openen van de tuindeuren één groot geheel van waarin binnen buiten voelt en andersom.

U creëert een grote leefruimte, zeker wanneer het terras – al dan niet (flexibel) overdekt – aan de gevel de verbindende factor vormt tussen binnen en buiten. Het is de kunst om dit gevoel van vrijheid en ruimtelijkheid te realiseren.

Onderstaande tuinstijlen zijn momenteel erg populair.

Moderne tuinstijl

De moderne tuinstijl staat voor het principe ‘Less is more’. Deze stijl zien we de laatste jaren steeds meer terug in veel tuinen en sluit natuurlijk naadloos aan op de moderne interieurs. Denk aan rechte lijnen en borders met een uniforme beplanting, grote tegels, een stukje (kunst)gras en een aantal strakke bloembakken voorzien van een grote plant met grote bladeren.

In een kleine tuin is het mooier om te kiezen voor enkele grote elementen in plaats van voor veel kleine voorwerpen. Hierdoor creëert u rust en oogt de tuin minder snel vol. Kiest u voor houten of composieten vlonderplanken? Dan is het slim om ze in de lengterichting te leggen, zodat de tuin optisch groter lijkt.

Landelijke tuinstijl

Ook de landelijke tuinstijl is en blijft erg populair. Kenmerkend is de toepassing van natuurlijke materialen die u binnen ook aantreft, zoals bijvoorbeeld keramiek, hout en rotan. Combineer deze materialen met een vuurkorf, royale loungemeubels en een dierenvacht. Zorg voor natuurlijke schaduw van fruit- en leibomen of een houten pergola met een weelderige druivenrank.

Mediterrane tuinstijl

Vaak geeft een vakantieland veel inspiratie voor de inrichting van de tuin. De mediterrane sfeer is een veel gekozen stijl voor de kleine tuin. De mediterrane tuinstijl kenmerkt zich door een sfeervolle en vrolijke uitstraling en ronde vormen. Dit vertaalt zich in lichte kleuren, zoals ecru en wit, in combinatie met terracotta potten, rotan tuinmeubels en licht grind. In deze stijl mogen exotische planten zoals olijfbomen en palmbomen niet ontbreken.

3.    Ideaal voor de kleine tuin: verticaal tuinieren

Houdt u van een groene tuin en een grote diversiteit aan planten, maar heeft u daar weinig ruimte voor? Dan is verticaal tuinieren dé uitkomst! Momenteel is verticaal tuinieren zeer populair. Met verticaal tuinieren gaat u de hoogte in waardoor u een assortiment van meerdere planten in uw kleine tuin kwijt kunt. Een verticale tuin bekleed kale muren en lelijke schuttingen met groen en werkt ook nog eens geluiddempend. Ideaal om te voorkomen dat bijvoorbeeld uw overkapping een klankkast wordt.

Ook klimplanten die langs een pergola omhoog groeien en een sedumdak op uw schuur of garage zijn fraaie oplossingen voor meer groen in een kleine tuin.

4.    Ga voor een flexibele terrasoplossing in een kleine tuin

Dat u een kleine tuin heeft wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor een overkapping. Wel is het slim om te kiezen voor een flexibele oplossing. In een kleine tuin is er namelijk vaak ruimte voor maar één terras waar alles moet gebeuren; van lekker buiten eten tot loungen en borrelen.

Een flexibele overkapping is uitermate geschikt voor een kleine tuin. Hiermee zorgt u voor het behoud van licht, voldoende ventilatie en kunt u zowel in, als uit de zon zitten. Bovendien bent u met dit type overkapping beschut tegen weer en wind. Kies bijvoorbeeld voor een overkapping met een vouwdak of lamellendak.

Overkapping met vouwdak

Het vouwdak past zowel bij de landelijke als bij de mediterrane tuinstijl. Het waterdichte PVC-doek kan zowel in een verduisterende als een lichtdoorlatende variant uitgevoerd worden. De zonstand op het terras bepaalt de keuze voor de transparantie van het doek. Het voordeel van het vouwdak is de grote mate van open- en ruimtelijkheid als het doek ingeschoven is, wat een belangrijk is voor in de kleine tuin.

Kleine Tuin Inrichten Vouwdak

Overkapping met lamellendak

Het lamellendak past juist bij een moderne tuinstijl, waarbij de kubistische vormgeving aansluit bij het lijnenspel van de woning. In eerste instantie is een lamellendak ontworpen als zonwering. De lamellen kunnen roteren en zo de zon perfect doseren. Hiermee bepaalt u zelf hoeveel licht en lucht er wordt toegelaten. Wanneer de lamellen volledig gesloten zijn, zorgen de in de staanders geïntegreerde goten ervoor dat regenwater keurig wordt afgevoerd.

Met een flexibel daksysteem is er geen bezwaar voor een overkapping in een kleine tuin. Het is alleen een kwestie van creatief en slim omgaan met de beschikbare ruimte!

5.    Kies de juiste verlichting

Om de kleine tuin ook ’s avonds groter te laten lijken, is het advies om slim gebruik te maken van verlichting. Hiermee wordt de sfeer van binnen doorgetrokken naar buiten. Ook LED-verlichting en een terrasheater onder de overkapping zorgen voor sfeer en verhoging van het leefcomfort, waardoor u nog langer van het buitenleven kunt genieten. Ook in uw kleine tuin, dat wilt u toch ook?

Vragen over de inrichting van een kleine tuin?

Heeft u nog vragen over het inrichten van een kleine tuin? Of wilt u graag weten wat de opties en mogelijkheden zijn voor een flexibele terrasoverkapping in uw kleine tuin? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!