Flexibiliteit in zon- en regenwering : Vouwdak versus Textieldak

Als u na het lezen van de blog “Zonweren of toch liever buitenleven?” uw voorkeur heeft bepaald voor buitenleven, dan gaat er letterlijk een wereld voor u open aan mogelijkheden en oplossingen. Maar welk type terrasoplossing  zou voor u de beste zijn als zon- en warmtewering één van de belangrijkste eisen is? In deze blog vertel ik u meer over de eigenschappen van de opvolgers van de bekende zonneluifel, namelijk de flexibele textiele terrasoverkappingen.

Binnen het assortiment textiele terrasoverkappingen zijn er 2 soorten, namelijk het textieldak en het vouwdak.

HET TEXTIELDAK: NIET ZOMAAR EEN ZONWERING

Met een textieldak gaat u een stapje verder in het realiseren van comfort op uw terras ten opzichte van een vrijhangende zonneluifel, met name doordat dit product beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en u daardoor veel meer gebruik kunt maken van uw “zonwering”. Het aluminium textieldak wordt uitgevoerd met vaste geleiders en staanders die ter ondersteuning dienen. Daarnaast zit het doek middels een ritstechniek opgesloten in de zijgeleiding. Dit type zonwering is dan ook veel bestendiger tegen windkracht en beter bestand tegen een regenbui dan een vrijhangend knikarmscherm. Op warme zomerdagen kunt u daarnaast met een gerust gevoel van huis en toch de zonwering uit laten om opwarming van het terras en de woning tegen te gaan. Daarnaast geeft het beschutting tegen de kou en een knusse sfeer in de avonduren. Bij voldoende afschot van het systeem wordt het regenwater voldoende afgevoerd, zodat je op die momenten ook langer van het buitenleven kunt genieten. Indien er te weinig montagehoogte aan de gevel  is, heeft Avalon ook textieldaken in het assortiment voorzien van een verstelbare staander waardoor de hellingshoek wordt vergroot om het regenwater alsnog op een goede manier af te kunnen voeren. Doordat het doek opgesloten zit in de zijgeleiding is de kans op doekdoorhang door het gewicht van het regenwater praktisch nihil.

De constructie zorgt ervoor dat er een betere verdeling van krachten plaats vindt, en deze niet of in veel mindere mate overgebracht worden op de montagepunten aan de gevel. Dit is bij een vrijhangend knikarmscherm wel het geval, wat een grotere belasting op de gevel teweeg brengt bij windkracht en het gewicht van regenwater in het doek. Zeker bij de oudere gevels, en de slechtere staat van de gevel, is een textieldak een absolute aanrader.

EEN TEXTIELDAK ZORGT TOT WEL 30m2 VOOR BESCHUTTING

Eén van de belangrijkste eigenschappen van het textieldak, ondanks het feit dat het de meest minimalistische terasoplossing op staanders is, is dat een grote uitval te realiseren is. De maximale uitval is namelijk 500 cm. Daar waar de standaard uitval van een knikarmscherm tegenwoordig 300 cm is, bereik je minder effectiviteit in de warmtewering op je terras dan met een textieldak met grotere uitval.  Zeker op een zuid/zuidwestgevel is het belangrijk om een diepere uitval toe te passen, om meer functionaliteit te behalen. Het is namelijk niet alleen belangrijk om de zon boven je terras te weren, maar ook aan de voorzijde te voorkomen dat de zon er te ver invalt. De terrastegels absorberen namelijk het zonlicht, waardoor ook daar extra opwarming ontstaat. Het systeem kan tot 600 cm breedte uitgevoerd worden met één doek en 2 staanders, en is tevens door te koppelen.

DE OPLOSSING TEGEN LAAGSTAANDE ZON

Indien het terras op een (zuid)oost- of (zuid)westgevel gelegen is, en u hinder ondervindt van de laagstaande zon in de ochtend of late namiddag, dan is een uitrolbare volant dé oplossing. Deze voorkomt namelijk dat het zonlicht onder het scherm door schijnt, en in uw gezicht schijnt. Met een Soltis doek filtert u het zonlicht en behoudt u het zicht naar de tuin. Daarnaast zorgt het ook voor privacy in het geval van de aanwezigheid van woningen aan de achterzijde met zicht op uw tuin en terras.

Niet alleen het doek van het textieldak wordt aangestuurd middels een motor bediening, ook de volant beschikt over een motor. Met één afstandsbediening kunt u beide motoren afzonderlijk van elkaar bedienen. Kortom: bedieningsgemak én comfort in één systeem!

Vinci 1

 

 

 

 

 

 

HET VOUWDAK: DE IDEALE OPLOSSING VOOR HET NEDERLANDSE KLIMAAT

Indien regenwering, naast een goede en functionele zonwering, een nog belangrijkere eis wordt, dan is een vouwdak de volgende stap in de flexibele terrasoplossing. Het grote verschil met het textieldak is dat het vouwdak wordt uitgevoerd met een oerdegelijk waterdicht PVC doek en aluminium baleinen. De baleinen zorgen voor een sterke ondersteuning en de spanmotor voor een strak doek in uitgevouwde stand, zodat het gewicht van het regenwater niet kan zorgen voor het doorhangen van het doek, en deze waterdichte overkapping zelfs tot windkracht 8 kan worden gebruikt. Tevens vindt er een goede afwatering plaats via de meelopende goot (een patent van Corradi) en de daarop aansluitende staanders.

Dit betekent dat het gebruik van deze terrasoplossing een grote stap verder gaat in het buitenleven. Ook als een hevige regenbui onverwachts boven je terras tekeer gaat, hoef je bij het vouwdak niet bang te zijn dat een gezellige avond ten einde komt.

Er wordt immers een afschot van minimaal 15% gerealiseerd waardoor een optimale afwatering plaats vindt.  Dat etentje met familie, die gezellige borrelavond met vrienden, dat jaarlijkse tuinfeest of dat uitgebreide 3-gangen diner bij kaarslicht kan gewoon tot in de late uurtjes doorgaan.

Naast regenwering gaat het vouwdak ook een stap verder in het weren van de warmte. Door het flexibele karakter van het systeem kunt u zelf bepalen wanneer u de zon wel of niet toe laat op uw terras. Op een warme zomerdag zorgt het verduisterende PVC doek voor een optimale bescherming tegen de hete zon. Ook behoort lichtdoorlatend doek tot de opties, en is dat met name geschikt voor de noord- en oostzijde van de woning. Als de zon aan het einde van een warme zomerdag eenmaal van je terras af is, is niets heerlijker dan het vouwdak volledig open te zetten. De warmte kan weg en de ruimtelijkheid en de open lucht geven je een vrij gevoel.

Als het in het vroege voorjaar en de herfst te kil is om buiten te zitten, dan is het heerlijk om het vouwdak open te zetten, om zoveel mogelijk (zon)licht in de woning toe te laten treden.

DIVERSITEIT IN DESIGN

Corradi biedt een ruim assortiment aan verschillende frames in materiaal als ook in vormgeving. Door de jarenlange ervaring in het ontwikkelen en produceren van vouwdaken én het luisteren naar de behoefte van de klant (particulier én horeca), weet Corradi als geen ander hoe deze wensen om te zetten naar een duurzame ‘outdoor living space’. Zowel geëxtrudeerd aluminium als ook verduurzaamd hout zijn materialen welke Corradi in de vouwdaken toepast. Heeft u een boerderij en wenst u een landelijke uitstraling op uw terras te creëren dan is het type Pergotenda in een houten frame de tijdloze klassieker.

Heeft u een moderne kubistische woning, een strak en modern interieur, en wenst u uw tuin en terras daar naadloos op aan te laten sluiten, dan is het vouwdak Millennium CELEB de trendsetter, waarbij de strakke belijningen van het frame mooi tot uiting komen. De LED verlichting in de staanders en de bovenzijde van de liggers zijn een echte eyecatcher, en geven extra cachet aan het terras vanuit de tuin gezien.

Het type Maestro is de kubistische uitvoering van het vouwdak en kan zowel aan de gevel als ook vrijstaand in de tuin geplaatst worden. Deze kan tot maar liefst 700×700 cm op vier staanders uitgevoerd worden! Kortom: een knap staaltje techniek en kwaliteit om in lengte van jaren te kunnen genieten van het buitenleven. Ook voor een groot terras bij een restaurant of fietscafé is niets teveel gevraagd voor dit vouwdak, en kan dit oneindig doorgekoppeld worden.

Corradi Maestro 10

HOGE KWALITEIT MAAKT GROTE AFMETINGEN MOGELIJK

Door de sterkte van de liggers, de toepassing van baleinen om de 50 cm en de kwaliteit van het onverwoestbare PVC doek en de gelagerde loopwagens is een uitval tot maar liefst 9 meter mogelijk. Het doek kan tot een breedte van 13 meter uit één geheel gemaakt worden. Het vormt één strak geheel, zonder onderbreking van naden of hinderlijke lichtkieren.

Niet alleen dus zeer geschikt om op grote horecaterrassen toe te passen, maar ook zeker in particuliere situaties waar steeds vaker brede terrassen voor komen en het gehele terras overdekt moet kunnen worden. Ook voor de kleinere stadstuin is het vouwdak dé ideale oplossing: daar waar een smalle achtergevel met openslaande tuindeuren ervoor zorgt dat de terrasmeubels wat verder de tuin in staan, en het vouwdak met een diepere uitval moet zorgen voor de nodige beschutting tegen zon, warmte, regen en wind. En wat bereik je hiermee een grote mate van flexibiliteit als de bescherming van het vouwdak niet gewenst noch nodig is…..je zet het gewoon open!

VAN OVERKAPPING NAAR COMPLETE TUINKAMER

Het vouwdak kan tevens als tuinkamer worden ingericht, waarbij glazen schuifwanden en/of windvaste screens, voorzien van zonwerend doek of transparant doek, voor meer comfort zorgen.

Al naar gelang de weersomstandigheden sluit of open je eenvoudig de tuinkamer. Naast glazen schuifwanden zijn louvre panelen momenteel een trendy oplossing voor het afsluiten van een (deel van) de overkapping. Deze kunnen dienst doen als windblocker, zonwering en privacy bieden, maar daarnaast geeft het natuurlijk ook gewoon een zeer fraaie uitstraling!

Het voordeel van zowel een terrasoplossing op staanders als ook de complete tuinkamer is het feit dat je je meubels, kussens en accessoires niet hoeft op te ruimen tijdens het ‘Outdoor Living’-seizoen. Gedurende de hele zomer kost het je weinig tijd en moeite om weer van het buitenleven te genieten. Kortom: optimale Quality Time binnen handbereik.

PERSONALISEREN VAN JE TERRAS

De vele framekleuren en doekmogelijkheden zorgen ervoor dat u de terrasoplossing volledig naar wens kunt laten uitvoeren. Om de sfeer nog wat te verhogen tijdens de avonduren is ook LED verlichting mogelijk. Ook een terrasheater onder het scherm zorgt voor verlenging van het buitenleven tijdens heerlijke zomeravonden.

Met het personaliseren van je eigen textieldak of vouwdak creëer je een unieke “Oudoor Living Space” op je eigen terras. Op deze manier vormt het terras de verbindende factor tussen binnen en buiten.

Dit is slechts een greep van de mogelijkheden die er zijn in textieldaken en vouwdaken. Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig wat dit voor jouw en jouw situatie kan betekenen, maak dan een afspraak in onze showroom voor een adviesgesprek met één van onze adviseurs ! Avalon maakt van iedere situatie een eigentijdse, unieke en persoonlijke terrasbeleving!